Ένα φαινόμενο που παρατηρούμε στην καλλιέργεια της ροδιάς είναι το σκάσιμο των καρπών. Είναι πολύ συνηθισμένο, στις αρχές του φθινοπώρου, τα ρόδια να σκάνε λίγο πριν τα συγκομίσουμε. Πολλές φορές, το σκάσιμο των καρπών γίνεται η αιτία να παρουσιαστούν εντομολογικές και μυκητολογικές προσβολές με συνέπεια οι καρποί να είναι ακατάλληλοι για κατανάλωση.
ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΤΟ ΣΚΑΣΙΜΟ ΤΩΝ ΚΑΡΠΩΝ;
- Ακανόνιστα ποτίσματα ή έλειψη νερού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
- Μεταβολές θερμοκρασίας – υγρασίας
Οι μεγάλες διακυμάνσεις θερμοκρασίας ημέρας-νύχτας κατά περίοδο ταχείας αύξησης του ενδοκαρπίου ( εσωτερικό του καρπού ), στις αρχές του φθινοπώρου μπορεί να κάνουν τα ρόδια μας να σκάσουν. Αντίστοιχα συμπτώματα σκασίματος των καρπών της ροδιάς παρατηρείται και με την απότομη μεταβολή υγρασίας μέσα στην ημέρα.
- Λίπανση
Η προσθήκη λιπασμάτων αζώτου στις ροδιές κατά την διάρκεια της καρποφορίας τους καθώς και η προσθήκη υψηλής ποσότητας κοπριάς κατά την περίοδο του καλοκαιριού, προκαλεί σημαντική αύξηση του σκασίματος των καρπών.
ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΩ ΤΟ ΣΚΑΣΙΜΟ ΤΩΝ ΡΟΔΙΩΝ;
- Ποτίζουμε τις ροδιές 1-2 φορές τη βδομάδα, κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, ανάλογα τις θερμοκρασίες που επικρατούν και το έδαφος.
- Ψεκάζουμε προληπτικά στο φύλλωμα των δέντρων της ροδιάς, με υγρό βιολογικό λίπασμα ασβεστίου. Ο ψεκασμός της ροδιάς ξεκινά στά μέσα του καλοκαιριού, αρχές Ιουλίου, και επαναλαμβάνεται κάθε 15 μέρες, μέχρι τις μέσα του φθινοπώρου που συγκομίζουμε τα ρόδια.
- Εφαρμόζουμε λίπανση με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο για την καλή ωρίμανση των καρπών.